Noen tips til gravide som jobber eller har tilknytting til innen landbruk

25.1.2021: Alt om landbruk og graviditet fortsetter i bloggen maritaruohoranta.no -> Noen tips til gravide som jobber eller har tilknytting til innen landbruk – Marita Ruohoranta

1. Vær åpen fra første kontakt med jordmor/lege hva du holder på

Kvinner innen landbruket ser ut til å komme i situasjoner de fleste ikke har noen peiling.  Det kan være alt fra morsomme opplevelser til livsfarlige hendelser. Om du er selv bonde eller hjelper svigerfamilien på gården i fritiden er viktig informasjon til dem som tar vare på deg i svangerskapsomsorgen.

2. Snakk med veterinæren

Det er flere hormoner og medisiner som brukes og som ikke er trygge for gravide å håndtere. Husk å snakke med veterinæren tidlig i svangerskapet, slik at h*n er klar over. Om du må assister veterinær, så velg å stå trygt og ikke bøy/vri eller beveg deg sånt at du må bruker veldig mye f.eks. magemuskulatur. Om dyr er syk og det er usikker om det er infeksjon eller er infeksjon, skal du unngå å assistere. Husk god hygiene!

3. Arbeid smartere, ikke vanskeligere

Mange ting på gården har endret seg i løpet av årene på gårdene. Ta en god titt på de daglige oppgavene og se om det er en måte å gjøre dem enklere. Se om du kan redusere belastning på kroppen din når graviditet begynner å ta mer sin plass.

4. Lytt til kroppen din

Det er ingen hemmelighet at folk som jobber i landbruket skyver kroppene sine til det ytterste. Under graviditet er det spesielt viktig å ta vare på deg selv og livet som vokser! Ta mange pauser, drikk mye vann og sørg for å spise vanlige, sunne måltider og snacks. Ikke vær redd for å sette føttene opp, ta en lur, ta en matbit på låven, trekke deg tilbake til et kjølig sted om sommeren eller noe annet du trenger å gjøre for å føle deg så bra som mulig.

5. Vær forsiktig

Husk at kroppen din ikke bare tar vare på deg – graviditet skaper et helt nytt liv for barnet ditt og en helt ny verden for deg/dere. Selv det minste fallet eller støtet fra tredje trimester kan forårsake store problemer i svangerskapet. En liten sulten kalv kan spenne veldig mye mot flasken du holder på og kan ende en tur til sykehus for kontinuerlig overvåking.

Å ta vare på deg selv og babyen din under graviditeten er det første skrittet til en lykkelig og sunn fremtid for deg og din familie!

/Marita Ruohoranta