Oppdaterte råd for helsepersonell som er gravide – Folkehelseinstittutet (27.3.2020, sjekket 12.4.)

Jordmorforbundet – LINK til artikkel

Folkehelseinstituttet har nå oppdatert sine råd for helsepersonell som er gravide etter innspill fra Legeforeningen og Jordmorforbundet der vi ba om en tydeliggjøring av regelverket slik at vi hindrer at gravid helsepersonell eksponeres for smitte av koronaviruset.

Helsedirektoratet og  FHI har gitt tydeligere råd 26.03.20

For helsepersonell som er gravide, bør det i tilrettelegges for at annet helsepersonell tar prøver av og behandler personer med mulig covid-19-sykdom. Dette er et føre-var-prinsipp.

For helsepersonell som er gravide, og som også har svangerskapskomplikasjoner eller kroniske sykdommer som kan være forbundet med økt risiko for alvorlig forløp av covid-19, anbefales omplassering til andre arbeidsoppgaver eller hjemmekontor.

Sykemelding er ikke anbefalt med mindre omplassering eller tilrettelegging for hjemmekontor ikke er mulig.

Jordmorforbundet vil at at føre var prinsipp skal gjelde for gravide

Helsepersonell med pasientkontakt har risiko for eksponering for koronasmitte fra syke personer som oppsøker helsetjenesten. Anbefalt smittevernutstyr skal benyttes av alt helsepersonell ved mottak og behandling av mistenkt eller sikker covid-19-syk pasient.

Folkehelseinstituttets oppdaterte råd for gravide som er helsepersonell finner du her (20.3.2020)

St. Olavs hospital bestemte 19. mars 2020 seg for følgende vedtak om ansatte gravide:

Gravide kan ha økt risiko for alvorlige forløp av enkelte virusinfeksjoner hvis de blir smittet, vi vet foreløpig ikke om dette gjelder for sykdommen covid – 19. Det er besluttet, ut fra et føre-var prinsipp, at gravide ansatte ikke skal jobbe med pasienter med påvist covid-19. Generelt bør gravide ansatte jobbe med oppgaver som ikke involverer direkte kontakt med pasienter med akutte luftveisinfeksjoner.

Jordmorforbundet mener samme vedtak bør gjøres for alle landets foretak, sier leder i Jordmorforbundet Hanne Charlotte Schjelderup. -Gravide kan ha økt risiko for alvorligere forløp av enkelte virusinfeksjoner hvis de blir smittet, som ved vanlig influensa. Vi vet foreløpig for lite om dette også gjelder for Covid-19. Jordmorforbundet har henstilt til føre var-prinsippet før vi vet mer og ønsker at gravide skal regnes som personer i risikogruppe. Gravide og ammende arbeidstakere skal ikke settes til arbeid som kan medføre risiko for foster eller barn. Vi er fornøyd med at Folkehelseinstuttet har lyttet til oss og presisert sine råd, sier Schjelderup.

Jordmorforbundet viser til en alvorlig sak i den spanske avisa 20 minutos denne uken. I artikkelen kommer det fram at en gravid kvinne med koronavirus i 27. uke måtte gjennomføre et akutt keisersnitt som følge av Covid19 infeksjon med alvorlig forløp. Den gravide kvinnen er en intensivsykepleier.  

Det spanske forbundet for sykepleiere skriver i en pressemelding at de har bedt om at gravide og ammende som jobber innenfor helse holder seg hjemme.

Her kan du lese mer om temaet der Jordmorforbundet har uttalt seg i media:

https://www.dagensmedisin.no/artikler/2020/03/26/direktoratet-snur–anbefaler-at-gravide-helsearbeidere-skjermes/

https://www.dagensmedisin.no/artikler/2020/03/18/vi-ma-beskytte-de-gravide-fra-koronaviruset/

https://www.nrk.no/nordland/kine-fra-mosjoen-i-nordland-skal-fode-nar-korona-pandemien-kan-na-toppen-i-mai-1.14952324

Om Jordmoren.no

Sykepleier, jordmor, landbrukets HMS og mastergrad innen landbruk og graviditet. Har jobbet innen psykiatri, gynekologi, observasjonspost til gravide, barsel og mest på fødeavdelinger. Fra jordmorstyrt fødestue til kvinneklinikker. Fra Finland, men jobbet også i Sveits, Sverige og siden 1999 i Norge rundt. Nå som kommunejordmor og i regional jordmorberedskap. Tidligere melkebonde og fortsatt like glad i landbruk som å være jordmor. kontakt@jordmoren.no
Dette innlegget ble publisert i Allment - koronavirus, Gravid - koronavirus, Hjem, Koronavirus og merket med , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.