Nationen 6.3.2015: Her er helsefarene du må tenke på som gravid bonde

25.1.2021: Alt om landbruk og graviditet fortsetter i bloggen maritaruohoranta.no -> Nationen 6.3.2015: Her er helsefarene du må tenke på som gravid bonde – Marita Ruohoranta

Gravide bønder får altfor dårlig informasjon om hvordan yrket kan skade fosteret, mener jordmor og melkebonde Marita Ruohoranta. Her er hennes foreløpige liste over helsefarer.

tone.thorgrimsen@nationen.no Publisert: 06.03.15 13:00 i Nationen

Marita Ruohoranta, melkebonde og jordmor, mener gravide bønder får alt for dårlig informasjon om de faktiske helsefarene som finnes for fosteret på gården. Hun har påtatt seg oppdraget med å sammenfatte all informasjon som finnes.

Her er hovedfarene:

Sprøytemidler
Tidlig i svangerskapet må du særlig passe på ikke å komme i kontakt med sprøytemidler. De første ni ukene utvikles barnets organer, og da er det spesielt viktig at du ikke er i kontakt med farlige stoffer. Du bør ikke være i nærheten av åkre som er sprøytet, du bør ikke komme i kontakt med ting som har vært i kontakt med sprøytemidler, og du bør heller ikke vaske klær noen har brukt mens de har vært i kontakt med sprøytemidler, sier Marita Bjøru, melkebonde og jordmor, og forsker Marja Kallioniemi.

Les også: – Gravide bønder er ikke klar over alle helsefarene i yrketSprøytemidler trenger gjennom frisk hud, gjennom ører, luftveier, testikler. Hvis du ønsker å bli gravid, må mannen beskytte testiklene ekstra godt hvis han skal håndtere sprøytemidler, sier de.
Hvis gravide er i kontakt med sprøytemidler i for stor grad, kan konsekvensene bli hjerneskade, depresjoner eller ADHD hos barnet.

Tunge løft
Tunge løft presser på livmoren. Det er helt greit nå og da, men for mye kan gi spontanabort eller for tidlig fødsel, sier Bjøru og Kallioniemi.
Danske retningslinjer sier at en gravid kvinne ikke bør løfte over 12 kg, og til sammen ikke mer enn 1000 kg i løpet av et døgn ? jevnt fordelt over hele døgnet. Etter sjuende graviditetsuke halveres mengden.
Når magen vokser er balansen annerledes, det betyr også at byrden forskyves lenger fra kroppen. Det kan gi spontanabort eller for tidlig fødsel, sier de to.

Andre fysiske forhold
Mye stress kan gi en mindre baby. Derfor er det viktig å hvile. Gravide bør heller ikke jobbe nattskift, særlig ikke etter uke 32. Hvor mye mor stresser under graviditet påvirker også barnets evne til å håndtere stress seinere, sier Bjøru og Kallioniemi.
I tillegg er støy farlig. Barnets hørsel kan skades.
På traktor kan mor ha øreklokker, men det hjelper ikke barnet.
Vibrasjoner fra langvarig maskinkjøretøy skal man også passe seg for, særlig tidlig i svangerskapet.
Det kan føre til spontanabort, for tidlig fødsel eller lavere vekt på barnet.

Kalving og blod
Kalvingen er en av de beste delene med å være melkebonde, men gravide bør ikke hjelpe med kalvingen, sier Bjøru.
Alle former for dyrefødsler må gravide være ekstra forsiktige med.
Dersom du får toksoplasmose, fra en vanlig parasitt hos husdyr, kan sykdommen føre til seinskader flere tiår seinere, sier Kallioniemi.
Det er særlig ved kalving eller i andre situasjoner hvor der er mye blod, du er utsatt. Sykdommen uvanlig, men kan føre til spontanabort, skader på synsnerve og hjerneskade. Disse skadene kan vise seg først flere tiår, og er derfor vanskelige å oppdage.
Febersykdommen Listeria kan også føre til spontanabort eller for tidlig fødsel.

LINK
Nøkkelord: gravid fødsel svangerskapskontroll jordmor lege fastlege helsestasjon fødsel landbruk jordbruk bonde kvinne

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s